A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

A kútvíz kezelése

A kútvíz kezelése

A kútvizek kezelésére számos különböző kezelési lehetőség létezik. Egyetlen kezelési mód sem véd meg minden problémától. Sok kút tulajdonos használ otthoni vízkezelő készüléket.

Mik az elvárások a kútvíz kezelésében?

  • Távolítsa el a fizikai, kémiai és biológiai szennyeződéseket
  • Tegyen fokozott óvintézkedéseket, ha a családtagok immunrendszere legyengült
  • Javítsa az ivóvíz ízét

A háztartási vízkezelő rendszerek két kategóriába sorolhatók:  

A beléptető rendszereket jellemzően a vízmérő után helyezik el, és kezelik a lakásba belépő víz nagy részét. A felhasználási pontrendszerek olyan rendszerek, amelyek szakaszosan kezelik a vizet, és egy csaphoz juttatják a vizet, például egy konyhai vagy fürdőszobai mosogatóhoz vagy egy csap mellé szerelt kiegészítő csaphoz.

A háztartási vízkezelő rendszerek leggyakoribb típusai a következők:

Szűrőrendszerek

A vízszűrő olyan eszköz, amely eltávolítja a szennyeződéseket a vízből fizikai szűrő, kémiai és/vagy biológiai folyamat segítségével.

Vízlágyítók

A vízlágyító olyan eszköz, amely csökkenti a víz keménységét. A vízlágyítók általában nátrium- vagy kálium ionokat használnak a kalcium- és magnézium ionok helyettesítésére, amelyek „keménységet” hoznak létre.

Desztillációs rendszerek

A desztilláció egy olyan folyamat, amelyben a szennyezett vizet felforralják, a gőzt pedig összegyűjtik és egy külön tartályban kondenzálják, sok szilárd szennyeződést hátrahagyva.

Fertőtlenítés

A fertőtlenítés olyan fizikai vagy kémiai folyamat, amelynek során a kórokozó mikroorganizmusok deaktiválódnak vagy elpusztulnak. A vegyi fertőtlenítőszerek példái a klór, a klór-dioxid és az ózon. A fizikai fertőtlenítőszerek példái közé tartozik az ultraibolya fény, az elektronikus sugárzás és a hő.

A legjobb kezelési lehetőség meghatározásához vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal. Agroviz.hu 

A jelenleg használaton kívüli, de a jövőben még használható kutakat folyamatosan karban kell tartani, mint egy működő kutat.

Védje a talajvizet a felszíni szennyeződéstől!

Előzze meg a víz függőleges mozgását a víztartó rétegek között

Az emberek és a vadon élő állatok potenciális biztonsági kockázatának kiküszöbölése

A használaton kívüli kutakat megfelelően fel kell tölteni és le kell zárni

A kutak kiépítése nehézkes lehet, és általában csak egy kútfúró-vállalkozó rendelkezik a megfelelő felszereléssel. 

A kútvíz kezelése sok esetben attól függ, hogy milyen célra szeretnék felhasználni a kút vizét, ha csak öntözésre szeretnénk használni általában nem szükséges a kútvíz kezelése. Amennyiben viszont ivóvízként szeretnénk felhasználni akkor először is tájékozódni szükséges a vizünk fizikai, kémiai, illetve biológiai paramétereit illetően. 

Tartalmaz e a vizünk homokot iszapot vagy egyéb részecskéket?

Tartalmaz-e a víz valamilyen nem kívánatos vagy káros kémiai szennyeződést? Ammónia, Nitrát, Arzén, Vas, Mangán, Stb…

Tartalmaz-e a kútvíz biológiai szennyeződéseket Baktériumok, algák, protozoák?

Milyen a kútvíz keménysége?

Miért kell kezelnünk a kútvizet? 

Ha az előző kérdések megválaszolása során olyan értéket tapasztalunk, ami nem megfelelő a kútvíz tervezett felhasználását illetően akkor a kútvizet kezelni szükséges. 

Amennyiben a kútvíz fizikai részecskéket tartalmaz úgy a kútvizet szűrnünk kell erre sokféle megoldás a rendelkezésünkre áll. A megfelelő módszer kiválasztásához két tényezőt kell figyelembe vennünk a kiszűrendő részecskék mérete tól-ig, illetve a kiszűrendő anyag mennyisége. Ezen paraméterek ismeretében ki tudjuk választani a megfelelő típusú szűrőt vagy szűrőket. 

Amennyiben a kútvíz túl kemény és ez várhatóan problémát okoz akkor a vizet lágyítani szükséges. A lágyításhoz legcélszerűbb valamilyen vízlágyító berendezést használni. A vízlágyító berendezések működésük során a keménységet okozó kalcium és magnézium ionokat nátrium vagy kálium ionokra cserélik ezáltal megelőzve a későbbi vízkőképződést. 


 

A magas ammónia tartalmú kútvíz esetén vegyszer adagolásával tudjuk a víz ammónia tartalmát csökkenteni ezt rendszerint klór adagolásával tudjuk elérni. Miután a klór reakcióba lép az ammóniával a reakcióból keletkező anyagokat aktív szén szűrő segítségével tudjuk a vízből eltávolítani.  

A magas nitrit/nitrát tartalmú kútvíz esetén a nitrát tartalmat nitrátmentesítő gyanta segítségével meg tudjuk kötni nitrit esetében ez nem lehetséges. Nitrit esetében a reverz ozmózisos eljárás jelentheti a megoldást. 

A magas vas/mangán tartalmú kútvíz esetén vas-mangán mentesítő berendezés használata szükséges. 

A magas arzéntartalmú kútvíz esetén arzénmentesítő berendezés használata szükséges. A magas arzéntartalom különösen jellemző az ország dél-alföldi régiójában.

A fertőzött kútvíz esetén a vízben található mikroorganizmusokat fertőzés képtelenné kell tenni erre a legegyszerűbb módszer a víz fertőtlenítése ezt általában klór adagolásával tudjuk megoldani ez megfelelő mennyiségben adagolva elpusztítja a nem kívánatos mikroorganizmusokat. A felesleges szabad klór kiszűrésére aktívszén szűrőt tudunk alkalmazni.