A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ. A termékek mellet megjelenő áthúzott fogyasztói árak a gyártók által ajánlott, ajánlott fogyasztói árakat (listaárakat) jelölik.

A KÚTVÍZ SZŰRŐK KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI

A KÚTVÍZ SZŰRŐK KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI

Mivel szűrjük a kútvizet? Melyik szűrő mire való? Mi a legjobb a számomra?

 • Melyik a legjobb vízszűrő a kútjához?
 • Melyek a leggyakoribb vízminőségi problémák? 
 • Hogyan biztosíthatja, hogy a kút vize iható legyen? 
 • Melyik a legjobb vízszűrő a kútvízhez? 
 • Van megfizethető alternatíva?

Miért használjon kútvizet otthonában?

A kútvíz nagy előnye, hogy nagy mennyiségben szabadon szivattyúzható fel a talajból. Sok helyen a kútvíz az egyetlen vagy a legolcsóbb megoldás. Egyes otthonok kút- és nyilvános csapvizet vegyesen használnak, míg mások teljes mértékben a kútvízre támaszkodnak.

Minden kúttulajdonos felelős ivóvize minőségének felügyeletéért a betegségek megelőzése érdekében!

A kutak típusai:

 • Ásott kutak  – A földbe lapáttal (vagy más berendezéssel) ásott lyukak általában kövekkel, téglával, csempével vagy kútgyűrűvel esetleg más anyaggal vannak kibélelve, hogy megakadályozzák a kút  összeomlását. Az ásott kutak jellemzően sekélyek (körülbelül 4-12 m mélyek, ezekben a legnagyobb a szennyeződés kockázata. (kívülről bepotyogó szennyeződések)
 • Hajtott kutak  – Kalapált vagy hidraulikusan a talajba nyomott csővel  vizet vonnak ki a talaj vízzel telített zónájból. A hajtott kutak szintén sekélyek (körülbelül 10-20 m mélyek), és közepestől magasig terjed a szennyeződés kockázata a közeli szennyező tevékenységek miatt. 
 • Fúrt kutak  – Mélyebbek (körülbelül 30-140 m  mélyek), és jellemzően fém vagy műanyag csőburkolattal rendelkeznek, amely megvédi a kút vizét a szennyeződésektől. A fúrt kutaknál legkisebb a szennyeződés veszélye.  

Melyek a kútvizek leggyakoribb problémái?

Sok mélyvízi kút tiszta ivóvizet biztosít, mivel a talajvíz nagy része esővízből származik, amely lassan átszivárgott a talajon. Ez a természet módszere a csapadékvíz szűrésére, sajnos ez nem garantálja minden esetben a biztonságos ivóvizet.

A kútvízzel kapcsolatos aggodalmaknak két fő típusa van. Esztétikai kérdésekkel foglalkozók, mint az íz, a szín és a szag, valamint olyanok, amelyek a biztonság szempontjából egészségügyi kockázatot jelentenek. Az egészségügyi kockázatot jelentő szennyeződések szabad szemmel gyakran láthatatlanok.

A leggyakoribb esztétikai problémák a magas ásványianyag-tartalom (kemény víz miatt erős vízkőképződés), a vas és a kénhidrogén jelenléte a vízben. (kellemetlen szag / színes foltot hagyó víz)

A hat leggyakoribb kockázati probléma:

 • Az elhullott állatok vagy az ürülék, legyen szó madarakról vagy más vadon élő állatokról, baktériumokkal (általában E. coli-val) szennyezik a talajt, amelyek a talajvízbe kerülnek. Ennek oka gyakran a rosszul karbantartott kutak, amelyek a felszínről szivárognak, nem pedig a talajvíz szennyeződése
 • Mezőgazdaságból származó műtrágyák vagy peszticidek, amelyek szennyezik a talajt és végül a talajvizet
 • A helyi felszíni vizeket és talajt szennyező ürítés vagy szennyvíz
 • A helyi felszíni vizeket szennyező ipari szennyvíz
 • Olyan árvíz, amely miatt szűretlen felszíni víz folyik a kútba
 • Magas ásványianyag-tartalom a talajból

*Itt nem részletezzük az összes lehetséges problémát. 

Tapasztalataink alapján a leggyakrabban jelentett probléma az E.coli, mivel ennek tesztelése viszonylag olcsó, és a megengedett maximális szint 0/100 ml.

Hogyan biztosíthatja, hogy a kút vize biztonságos legyen?

A három módszer annak biztosítására, hogy a kútvíz biztonságosan iható legyen:

Mindenek előtt vizsgáltassa meg a vízet akreditált laboratórium segítségével.

Amennyiben nem kívánatos mikroorganizmusok vannak a vízben: Klórozás / hidrogén-peroxidos / ózonos / UV  fertőtlenítés

Fizikai szennyeződések esetén: Szűrés

Általában a biztonságos kútvízhez ezek közül legalább kettő kombinációja szükséges.

 

Laboratóriumi vizsgálat

Ha elküldi a kútvíz mintáját egy akreditált laboratóriumba, akkor megtudhatja, hogy a csapvíz jelenleg miből mennyit tartalmaz, biztonságos-e az ivás. Jellemzően jelzi a baktériumokat/kórokozókat, a nitrátot, a nehézfémeket és a keménységet. Lehetséges, hogy megvizsgáltathatja a vegyszermaradványok szintjét is.

A probléma a laboratóriumi eredményekkel az, hogy a víz minősége az évszaktól és a körülményektől függően változhat. Egy pozitív teszteredmény tehát nem jelenti azt, hogy a csapvíz a következő hónapban is biztonságosan fogyasztható a kórokozók szempontjából. Más paraméterek kevésbé valószínű, hogy megváltoznak.

Klórozás / fertőtlenítés

A baktériumok kockázatának csökkentésére a leggyakoribb módszer a kút sokkklórozása . Alapvetően megöl minden baktériumot a kútban, majd gondoskodik arról, hogy jól le legyen zárva, hogy ne szennyeződjön. A sokkoló klórozás éves laboratóriumi vizsgálatot igényel, vagy gyakrabban, ha a kutat szennyeződés veszélye fenyegeti.

Egy bonyolultabb alternatíva a klór/hidrogén-peroxid folyamatos adagolása vegyszeradagoló szivattyú segítségével. A szabad klór adagolását azonban nehéz ellenőrizni, és a klór is ronthatja a víz ízét.

Vízszűrés

A kútvíz vízszűrői általában a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja annak, hogy a víz biztonságosan iható legyen. A vízszűrő kiválasztásakor meg kell győződnie arról, hogy független teszteléssel és tanúsítvánnyal rendelkezik a baktériumok és egyéb gyakori szennyeződések eltávolítására, amelyek veszélyeztethetik a kútját.

Melyik a legjobb vízszűrő a kútjához?

Fordított ozmózis (RO)

Fordított ozmózisú (RO) szűrők , amelyek a mosogató alá vannak beszerelve. Általában 3-4 szakaszt foglalnak magukban, beleértve az aktív szenet, az RO-t és az ioncserét, amelyek együttesen biztosítják a biztonságos ivóvizet.

Előnyök:

A drágább rendszerek nagyon hatékonyan eltávolítják az összes gyakori szennyeződést, beleértve a baktériumokat és vírusokat

Hátrányok:

Viszonylag költséges a telepítés és karbantartás

Az olcsóbb rendszerek alacsony áramlási sebességet kínálnak, és nem olyan hatékonyak a szűrésben

UV fény

Az UV (ultraibolya) fény nagyon hatékony a baktériumok elpusztításában. Az UV-rendszert elsősorban a vírusok és baktériumok vízből való eltávolítására használják. Az ultraibolya vízfertőtlenítő rendszer nem tudja eltávolítani az üledéket, a keménységet, a vasat, az ólmot vagy a klórt. Ezért az előszűrőket szinte mindig az UV-rendszerek elé szerelik be. Az UV-fény csak a mikroorganizmusokat, például vírusokat és baktériumokat képes elpusztítani.

Előnyök:

Nagyon hatékony a baktériumok és vírusok eltávolításában

Hátrányok:

Általában alacsonyabb az áramlási sebességük

Az UV fény csak akkor képes működni, ha a víz tiszta

Az UV-vízrendszerek működéséhez áramra van szükség

Nem javítja a víz ízét vagy szagát

Az UV fényeket más szűrőkkel kombinálva megfelelő védelmet nyújtanak a kútvíz számára.

Aktív szén szűrők: Az aktív szén szűrők az adzorpció jeleségét használják ki a szűrés során az aktív szén részecskék extrém nagy felülettel rendelkeznek és a felületükön képessek megkötni a legkülönbözőbb anyagokat, szerves szennyeződéseket, nehézfémeket, jelentőssen képessek javítani a víz ízét, szagát, illetve kémiai paramétereit.

Gravitációs szűrők

A gravitációs szűrők valóban a végső megoldás, de jó biztonsági mentést nyújtanak arra az esetre, ha egy nagyobb katasztrófa kiütné a víz- és villamosenergia-infrastruktúrát. A kiváló minőségű gravitációs szűrő, amely rendelkezik baktériumeltávolító tanúsítvánnyal, lehetővé teszi, hogy esővizet vagy helyi felszíni vizet vegyen ki egy tóból vagy folyóból, és szűrje azt ivásra.

Előnyök:

Szinte mindig a helyi infrastruktúrától és körülményektől függetlenül működik

Hátrányok:

Lassú vízáramlás, ezért csak alacsony vízfogyasztáshoz használható

A szűrőket 2-3 havonta cserélni kell, különben elszennyeződhetnek és használhatatlanná válhatnak.

Ultraszűrő csaptelep és soros szűrők

Előnyök :

Hatékonyan szűr több mint 100 szennyeződést, beleértve a baktériumok 99,9%-át

Megfizethető

Könnyen telepíthető és használható

Minimális karbantartás és kockázat

A szűrő könnyen eltávolítható, és utazáshoz is magával viheti

Hátrányok

Nem távolít el bizonyos szennyeződéseket, például arzént, rádiumot vagy magas koncentrációjú fluoridot vagy nitrátot

 

Tehát melyik a legjobb vízszűrő a kútvízhez?

Ez nagyban függ a kútvíz minőségétől és attól, hogy mennyit hajlandó költeni

Következtetés a kútvíz vízszűrőiről

A kútvíz gyakran az egyetlen vízforrás, és néha kiegészítő forrás.

A vizet egy professzionális laboratóriumnak kell tesztelnie, mielőtt megissza, még akkor is, ha tanúsított vízszűrőt használ

A kútvízzel kapcsolatos leggyakoribb problémák közé tartoznak a baktériumok (E.coli), a nitrát és a vas