Az ivóvíz előállításának lépését vízkezelésnek vagy víztisztításnak nevezzük.
A vízkezelés során a vízforrás összetételének függvényében különböző vízkezelési lépéseken keresztül történik az úgynevezett „nyersvíz” kezelése.
A nyersvíz lehet közvetlen vízkivétellel felszíni vízből nyert.
- parti szűrésű vagy
- felszín alatti
- talajvíz
- rétegvíz
- karsztvíz
Az ivóvíz minőségét az úgynevezett átadási ponton kell garantálni. A nyersvíz minőségének, valamint az elosztóhálózat jellemzőinek figyelembe vételével
- tartózkodási idő
- vízhálózatban található vízzel érintkező anyagok mennyisége/minősége
szerint tervezik meg a víztisztítás folyamatait.
A víztisztítás legtöbbször a köetkező technológiai lépéseket tartalmazza:
- durva fázisszétválasztás
- rács
- szitaszűrő
- homokfogó
- finom” fázisú szétvállasztés (kolloidális) lebegőanyag eltávolítása
- koaguláció-flokkuláció
- ülepítés
- flotálás
- fizikai szürés
- aktívszén adszorbens (szerves anyagok megkötése)
fertőtlenítés lépése (annak érdekében hogy a csőhálótatban se következzen be a víz "visszafertőződése").
Felszín alatti vizek (talajvíz, rétegvíz)kezelése során egyéb szervetlen anyagok (pl. vas, mangán, ammómium, arzén stb.) eltávolítását, csökkentését is biztosítania kell az üzemeltetőnek, amire különböző technológiai megoldások állnak rendelkezésre.