A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ. A termékek mellet megjelenő áthúzott fogyasztói árak a gyártók által ajánlott, ajánlott fogyasztói árakat (listaárakat) jelölik.

HOGY KÉSZÜL AZ IVÓVÍZ?

HOGY KÉSZÜL AZ IVÓVÍZ?

Hogyan kerül a víz a poharunkba? Honnan származik? Mit csinálnak vele?

Az ivóvíz előállításának lépését vízkezelésnek vagy víztisztításnak nevezzük.

A vízkezelés során a vízforrás összetételének függvényében különböző vízkezelési lépéseken keresztül történik az úgynevezett „nyersvíz” kezelése.

A nyersvíz lehet közvetlen vízkivétellel felszíni vízből nyert.

  • parti szűrésű vagy
  • felszín alatti
    • talajvíz
    • rétegvíz
    • karsztvíz

 Az ivóvíz minőségét az úgynevezett átadási ponton kell garantálni. A nyersvíz minőségének, valamint az elosztóhálózat jellemzőinek figyelembe vételével

  • tartózkodási idő
  • vízhálózatban található vízzel érintkező anyagok mennyisége/minősége

szerint tervezik meg a víztisztítás folyamatait.

 

A víztisztítás legtöbbször a köetkező technológiai lépéseket tartalmazza:

  • durva fázisszétválasztás
    •  rács
    • szitaszűrő
    • homokfogó
  • finom” fázisú szétvállasztés (kolloidális) lebegőanyag eltávolítása
    • koaguláció-flokkuláció
    • ülepítés
    • flotálás
    • fizikai szürés
    • aktívszén adszorbens (szerves anyagok megkötése)

fertőtlenítés lépése (annak érdekében hogy a csőhálótatban se következzen be a víz "visszafertőződése").

 

Felszín alatti vizek (talajvíz, rétegvíz)kezelése során egyéb szervetlen anyagok (pl. vas, mangán, ammómium, arzén stb.) eltávolítását, csökkentését is biztosítania kell az üzemeltetőnek, amire különböző technológiai megoldások állnak rendelkezésre.