A vízszűrők eltávolítják a vízből a nem kívánt szennyeződéseket, mint az üledék, íz és szag, keménység és baktériumok, így jobb minőségű vizet eredményeznek. A jobb ízű ivóvíz előállításától a speciálisabb alkalmazásokig, mint például a kávéfőzés és a kristálytiszta jégkészítés, szűrők és patronok széles választékát kínáljuk a vízzel kapcsolatos problémák megoldására.
Az 5 fajta szűrő
Az Ön kérelmétől függően, azaz, hogy mit szeretne eltávolítani, vagy bizonyos körülmények között megpróbálja leállítani, 5 típusú vízszűrő létezik:
- Mechanikus szűrők
- Adszorpciós szűrők
- Szekvesztrációs szűrők
- Ioncserélő szűrők
- Fordított ozmózis szűrők
Ezek mindegyike más-más vízproblémát old meg, és sok szűrő valójában ezeknek a módszereknek a kombinációját használja több szintű szűrés végrehajtására.
Hogyan működnek?
A víz az egyik legfontosabb anyag a bolygón, a Föld felszínének 71%-át borítja, az emberi szervezet pedig akár 75%-át is tartalmazhatja. A víz létfontosságú számos alkalmazáshoz, beleértve a mezőgazdaságot, a tudományt, az orvostudományt, a közlekedést, a fűtést, a rekreációt és az élelmiszer-feldolgozást, valamint a mosást és talán a legfontosabbat: az ivást.
Legtöbbünk számára az ivóvíz kezelt települési vízforrásból származik, amely biztonságosan iható, de gyakran kellemetlen ízeket és szagokat okoz olyan vegyszerekből, mint a klór, amelyeket a víz fertőtlenítésére és kórokozóktól és baktériumoktól mentesen tartanak. Élethelyétől függően előfordulhat, hogy a vezetékes víz vízkőlerakódást okoz, amely eltömítheti a csöveket és károsíthatja a készülékeket. Ezek a problémák, a klór íz/szag és a vízkőképződés csak kettő a sok egyéb gyakori vízproblémák közül, amelyeket vízszűréssel lehet megoldani. De hogyan is működnek a vízszűrők?
Mechanikai
A mechanikus szűrés alapötlete az üledék, szennyeződés vagy a vízben lévő részecskék fizikai eltávolítása egy gát segítségével. A mechanikus szűrők bármienek lehetnek, az alaphálótól, amely kiszűri a nagy törmeléket, a kerámiaszűrőig , amely rendkívül összetett pórusszerkezettel rendelkezik a kórokozó szervezetek ultrafinom szűrésére.
A mechanikus szűrést alkalmazó szűrők általában mikronértéket kapnak, amely azt jelzi, hogy a szűrők mennyire hatékonyak az eltávolítható részecskék méretében. A gyakori értékelések, amelyeket láthat:
Üledékszűrő 100 mikronos besorolással mechanikus szűréshez
5 mikron – Eltávolítja a legtöbb szabad szemmel látható részecskét.
1 mikron – Eltávolítja azokat a részecskéket, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy mikroszkóp nélkül láthassák.
0,5 mikron - Eltávolítja a cisztákat (giardia és cryptosporidium).
Adszorpciós szűrők
A vízszűrőkben a felszívódást leggyakrabban szén végzi, amely rendkívül hatékony a víz által szállított szennyeződések megkötésében. A szén azért szívja fel olyan könnyen a szennyeződéseket, mert hatalmas belső felülete van, amely tele van zugokkal, amelyek megfoghatják a vegyi szennyeződéseket, például a klórt.
A leggyakoribb háztartási szűrők szemcsés aktív szenet (GAC) tartalmaznak, amely a felszívódás révén csökkenti a nem kívánt ízeket és szagokat. A drágább szűrők szénblokkokat használnak, amelyek általában hatékonyabbak, és általában mikronértékkel rendelkeznek a részecskeeltávolításhoz.
Különféle anyagok használhatók szén előállítására a szűrőkhöz, beleértve a fát és a kókuszdióhéjat, a kókuszdióhéj szűrők pedig hatékonyabbak, de drágábbak is.
Szekvesztráció
A szekvesztrálás egy anyag kémiai izolálása. Az élelmiszer-minőségű polifoszfátot általában vízkőgátló szűrőkben használják a vízkőképződést és korróziót okozó kalcium és magnézium ásványi anyagok megkötésére. A polifoszfátot azonban általában csak nagyon kis mennyiségben adják be, és csak gátolja a vízkőképződést, nem pedig kiirtja azt. Ez azt jelenti, hogy a polifoszfát nem lágyítja a vizet, hanem az ásványi anyagokat az oldatban tartja, és megakadályozza, hogy vízkőként képződjenek minden olyan felületen, amellyel érintkezésbe kerülnek.
A vízben még mindig jelen lévő kemény ásványok miatt a vízkő gátlás nem minden alkalmazásra alkalmas. Ehelyett a vízlágyítás olyan eljárással, mint az ioncsere általában javasolt 180 ppm vagy annál magasabb lúgosságú vízterületeken (nagyon kemény víz), valamint olyan alkalmazásokban, ahol a vizet 95 °C-os vagy magasabb állandó hőmérsékleten tartják.
Ioncsere
Az ioncsere a kemény víz lágyítására szolgáló eljárás a kemény vízben található magnézium- és kalciumionok más ionokkal, például nátrium- vagy hidrogénionokkal való cseréjével. A vízkőgátlástól eltérően az ioncsere fizikailag eltávolítja a kemény ásványi anyagokat, csökkenti a vízkőlerakódást, és alkalmassá teszi a vizet olyan alkalmazásokra, ahol állandóan magas hőmérsékleten tartják, például kereskedelmi kávéfőzőkben.
Az ioncserét leggyakrabban ioncserélő gyantával végzik, amely általában kis gyöngyök formájában érkezik. Hasonló típusú gyantát használnak egyes vízlágyítókban , és a vízlágyítók esetében a gyanta nátriumionokat használ, amelyeket időnként újra kell tölteni, hogy a gyanta hatástalanná váljon. Mivel a vízszűrők általában zárt egységek, egyszerűen ki kell cserélni a szűrőt egy újra, bár meg kell jegyezni, hogy a
kalciumkezelő egységek (CTU) visszaküldhetők a szállítóhoz és regenerálhatók.
Fordított ozmózis
A fordított ozmózis (RO) az oldott szervetlen szilárd anyagok (például magnézium- és kalciumionok) eltávolításának folyamata a vízből oly módon, hogy azt nyomás alatt egy féligáteresztő membránon keresztül kényszerítik, így a víz áthalad, de a szennyeződések nagy része hátramarad.
A fordított ozmózis a víz tisztításának rendkívül hatékony módja, és általában számos más szűrővel kombinálják, például mechanikus (üledék) szűrővel és abszorpciós (aktív szén) szűrővel, hogy a vizet kevés szennyezőanyaggal visszajuttassa.
A fordított ozmózisos rendszerek víznyomással kényszerítik át a vizet a membránon, így nem használnak áramot, bár bizonyos mennyiségű szennyvíz keletkezik, amelyet a lefolyóba kell juttatni. A többlépcsős vízszűréshez használt extra szűrők drágábbá tehetik a fordított ozmózisos egységet, mint más szűrési módszerek, de azokban az alkalmazásokban, ahol 99,9%-os tisztaságú víz szükséges, az RO a rendelkezésre álló legfinomabb szűrési szintet kínálja, mivel egyre gyakrabban használják a víz tisztítására.
Kombinációk
Minden szűrési módszernek megvannak a korlátai, hogy mit tud eltávolítani, ezért a legtöbb vízszűrő vagy szűrőrendszer a módszerek kombinációját alkalmazza egy adott víztisztasági szint eléréséhez. Például, a háztartási vízkancsó szűrők általában mechanikus, abszorpciós és ioncserélő szűrőket használnak, míg a beépített szűrők mechanikus és abszorpciós szűrőket használnak, és lehetséges a megkötés is, ha a szűrőt úgy tervezték, hogy megakadályozza a vízkőképződést. A fordított ozmózisos rendszerek mechanikus, abszorpciós és természetesen fordított ozmózist is alkalmazhatnak attól függően, hogy az RO rendszer hány fokozatból áll.
Ha megérti az öt különböző módszert, amellyel a víz szűrhető, és hogyan kombinálhatók, remélhetőleg könnyebb lesz megállapítani, hogy az adott alkalmazáshoz milyen szűrőkre van szüksége.
Vízszűrő rendszerek
A vízszűrő rendszerek eltávolítják a nem kívánt ízeket és szagokat a vezetékes vízből, így tiszta, friss ízű vizet biztosítanak közvetlenül a csapból. A háztartási rendszerek, kompaktak és könnyen telepíthetők mosogató alá vagy kis helyre. A kereskedelmi vízszűrő rendszerek kissé eltérnek a konyhai felhasználástól vagy a speciális berendezésektől függően. A vízszűrő rendszerek teljesen fel vannak szerelve a készlettel, amely lehetővé teszi a meglévő vízvezeték beállítását és csatlakoztatását.
Beépített vízszűrők
A beépített szűrők közvetlenül a vízvezetéken vagy a készüléken helyezkednek el, és a víz áthalad a szűrőn, mielőtt elérné a csapot vagy a készüléket. A háztartásokban általánosan használt szűrőtípus kis mérete miatt tökéletes a mosogató alatti beépítéshez.
A beépített szűrők csökkenthetik a kommunális vízzel kapcsolatos gyakori problémákat, például a klór ízét, szagát és a baktériumok palackozott víz ízesítőjét műanyag hulladék nélkül. A Hydro + soros vízszűrők sorozata Európa egyik legkeresettebb szűrője
Drop In szűrők
A drop-in szűrők a vízszűrő házába illeszkednek. A házak a felhasználástól függően változnak, de a leggyakoribb méretek a 10" és a 20".
Hűtőszekrény szűrők
Hűtőszűrőkre van szükség az ivóvíz- és jégmechanizmusba érkező tápvíz szűrésére. Leggyakrabban az amerikai stílusú fagyasztószekrényeken találhatók meg, a szűrő mérete és kompatibilitása a fagyasztószekrény gyártmányától/modelljétől és stílusától függően változik.
Vízszűrők kereskedelmi éttermi kiszolgáláshoz
A kombi sütők jó minőségű vízre támaszkodnak gőzükhöz. A rossz minőségű víz melegítésének kémiai reakciója gőz vagy forró víz előállítására a vízkőképződés fő tényezője, amely meghibásodásokhoz vezethet.