A vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló 147/2010. (IV. 29.) Korm. rendelet 16/B. § (2) bekezdése szerinti vizsgálatok legalább a következő paraméterekre terjednek ki:
a) Organoleptikus paraméterek: szín, szag, zavarosság
b) Hőmérséklet
c) Escherichia coli
d) Coliform baktériumok
e) Telepszám 22 °C
f) Enterococcus bélbaktériumok
g) pH
h) Vezetőképesség
i) Ammónium
j) Nitrit
k) Nitrát
l) Keménység
m) Klorid
n) Kémiai oxigénigény (KOIps)
o) Vas
p) Mangán
q) Lúgosság
r) Fertőtlenítéssel összefüggő paraméterek ( itt elég szokott lenni csak a helyszini klór mérés)