A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Vas és mangán mentesítés

A víz vas és mangán mentesítése
 

A vas- és mangán mentesítés a legelterjedtebb települési vízkezelési mód. Magyarországon a vas és a mangán természetesen előfordul a talajvízben, egyik elem sem okoz káros egészségügyi hatást. Ezek az elemek valójában nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban.

A túlzott mennyiségű vasat és mangánt tartalmazó víz beszennyezheti a ruhákat, és elszínezheti a vízvezetéket, berendezési tárgyakat, és néha „rozsdás” ízt és szennyes megjelenést kölcsönöz a víznek. A felszíni vízek általában nem tartalmaznak nagy mennyiségű vasat vagy mangánt, de a talajvízben gyakran nagyobb koncentrációban megtalálhatóak. 

A VAS ÉS MANGÁN BAKTÉRIUMOK

A vízben lévő vas és mangán  táptalajt biztosít a a vas és mangán baktériumok fejlődésének. 

Ezek az organizmusok a növekedésükhöz energiát nyernek abból a kémiai reakcióból, amely akkor megy végbe, amikor a vas és mangán oxidállódik. Ezek a baktériumok vastag iszapképződményeket képeznek a csőrendszerben és a kútvízkezelő rendszereken. Ezek a lerakódások általában rozsda színűek a vastól és fekete színűek a mangántól. 

Az áramlás változásai illetve a nyomásingadozások miatt miatt ezek a képződmények leválhatnak a csőfalaktól, ami piszkos vizet eredményez a rendszerben.

A vasbaktériumok szaporodása klórozással szabályozható. Amikor azonban a vasat és a mangánt tartalmazó viz klórozásra kerül, a vas vas (vas) állapotából vas (III) halmazállapotúvá alakul át – más szóval, rozsda képződik– illetve a mangán fekete mangán-dioxiddá alakul.

Ezek az anyagok bevonatot képeznek a vízvezeték belsejében, és amikor ez a bevonat leszakad a vezeték faláról,úgy látjuk, hogy a víz rozsdás piszkos.

A vasbaktériumok még nagyon kis mennyiségű vasat is képesek felhasználni, a vasat  oxidálják, majd felhasználják a felszabaduló energiát. A mangánt más baktériumok is felhasználják szerves anyagok képzésére, amelyek hozzájárulnak az iszapolódáshoz a kútban és/vagy a vízrendszerben.

A vasbaktériumok mindenhol megtalálhatók, ahol vas táplálékforrása elérhető. Csak nagyon kevés baktérium jelenlétére  van szükség a fertőzés elindításához egy kútban vagy egy elosztó rendszerben.

 

VAS ÉS MANGÁN TARTALOM  SZABÁLYOZÁSA

 

Az elosztó rendszerekben a vas és a mangán szabályozására szolgáló módszerek közé tartozik a foszfát hozzáadása a vízhez, ezzel a módszerrel azt érjük el, hogy a vas és a mangán oldatban maradjon, ezt később oxidálják és szűréssel eltávolítják.

Alternatív megoldások:

Egyes esetekben indokolt lehet a kút elhagyása és egy új fúrása egy alacsonyabb vas vagy mangán tartalmú vízadó rétegbe. 

Lehetséges a magas vas és mangánkoncentrációjú víz keverése más forrásból származó vízzel, (alacsonyabb koncentrációval).

 

Foszfát kezelés

 

A vízhez Foszfát adagolható a betáplálásnál, hogy elfedje a megemelkedett vas koncentráció hatásait. 

Ez akkor hatásos, ha a víz kevesebb, mint 0,3 ppm vasat vagy 0,1 ppm mangánt tartalmaz.

A foszfát késlelteti az oxidált mangán és vas kiválását, ezáltal nagymértékben csökkenti a csövön képződő lerakódást. A hatást szekvesztrálásnak nevezik.  A vas- vagy mangániont foszfátmolekulák lánca veszi körül,nem tud csapadék kiválni a vízben.

A pirofoszfát, a tripolifoszfát és a metafoszfát hatékony lehet vas és mangán szekveszter szerek. A leghatékonyabbnak azonban az alacsony nátrium-foszfát koncentráció tűnik A foszfát megfelelő dózisát és típusát csak próbapadi mérés után szabad kiválasztani a tesztelést képzett technikus vagy tanácsadó kell hogy végezze.

A foszfát betáplálási pontokat a klór befecskendezési pontjától a lehető legnagyobb távolságra kell elhelyezni. 

A foszfát betáplálási pontnak a klór befecskendezési pontja előtt is kell lennie. Ha a foszfátot a klór után táplálják be, előfordulhat, hogy a vas és a mangán idő előtt oxidálódik. Ez a klór a leválasztás előtt megtörténhet, ami vas- és mangáncsapadékot okozhat az elosztórendszerbe.

Foszfáthoz használt takarmányozási berendezések kiegészítése hasonló a használt berendezésekhez takarmány fluoriddal.

 

A vas és a mangán megkötéséhez szükséges foszfátok mennyiségének általában meg kell lennie körülbelül két rész tényleges foszfát (termékként) egy rész vashoz és mangánhoz. Azt is fontos megjegyezni, hogy a maradék klór koncentrációját folyamatosan fenn kell tartani az elosztó rendszer a baktériumok növekedésének szabályozására. A klór maradéknak nagyobbnak kell lennie, mint 0,2 ppm a rendszer legtávolabbi részén.

Ha a teljes visszatartási idő az elosztórendszerben meghaladja a 72 órát, a foszfátok koncentrációja csökkenhet. 

 

Eltávolítás ioncserével

Az ioncsere a vasat és a mangánt is eltávolíthatja (általában otthoni lágyításhoz használják). Ha a vizet nem érte oxigén, a lágyítóban lévő gyanták eltávolítják a vasat és mangán ionokat a vízből. Ha a víz tartalmaz oldott oxigént, a gyanta lehet vas- és mangánlerakódásokkal szennyezett. A gyanta tisztítható, de az eljárás drága és ennek a gyantának a kapacitása minden tisztítással csökken. Ez a módszer nem ajánlott nagy mennyiségű víz kezelésére.

Vas és mangán eltávolítás szűréssel

A vas és a mangán eltávolítása az ivóvízből ez a módszer a megkötés helyett javasolt, ha a víz több mint 0,3 ppm vasat vagy 0,05 ppm mangánt tartalmaz. A vasat és a mangánt oxidáció után (levegővel, kálium-permanganáttal vagy klórral) szűréssel távolítják el a vízből. 

Gravitációs és nyomásszűrőket egyaránt használnak, a nyomásszűrők a legnépszerűbbek. A kezelőnek gyakran ellenőriznie kell, hogy a szűrőbe belépő vízben lévő összes vas  oxidállódott -e.

A kezelő vízmintát vesz, átengedi egy szűrőpapíron, és vaspróbát végez.  Ha a vas áttörése gondot okoz, a szűrőket többször vissza kell mosni.

 

Oxidálás levegőztetéssel

 

A vas könnyen oxidálódik a légköri oxigén hatására. A levegőztetés biztosítja a szükséges oldott oxigént átalakítja a vasat és a mangánt vas- és mangán (oldható) formákból oldhatatlan oxidokká. 

1 ppm oxidációjához 0,14 ppm oldott oxigén szükséges vasat és 0,27 ppm oldott oxigént 1 ppm mangán oxidálására.

A levegőztetés megköveteli a vízáramlás gondos ellenőrzését a folyamat során (lásd a Levegőztetés fejezetet). Ha túl nagy a vízáramlás, nem jut elegendő levegő a vas és a mangán oxidálásához. Ha víz áramlása túl gyenge a víz telítődhet oldott oxigénnel, és ennek következtében korrozív hatásúvá válhat a elosztórendszerre.

 

A levegőztetés során iszapkinövések alakulhatnak ki a levegőztető berendezésen, és ha igen nem szabályozzák, íz- és szagproblémákat okozhatnak a vízben. A nyálka növekedése szabályozható klór hozzáadásával a tisztítómű fejénél.

Levegőztetés után visszatartó medencét lehet kialakítani a teljes oxidáció érdekében. Ezek a medencéket rendszeresen tisztítani kell az iszap felhalmozódásának elkerülése érdekében. Tartási időnek a szűrés előtt legalább 20 percnek kell lennie, lehetőleg többnek. A víz pH-ja befolyásolja, hogy mennyi  idő szükséges a reakció befejezéséhez. A vas és a mangán oxidációja után a vizet szűrni kell a kicsapódott vas és mangán eltávolításához.

A vas és a mangán levegővel történő oxidációja messze a legköltséghatékonyabb módszer, mivel nincs vegyi költség; azonban vannak hátrányai.

Az oxidációs folyamat lassú és a a reakciótartálynak elég nagynak kell lennie (ha magas a mangán szintje). Ezen kívül a víz minőségének kis változása

befolyásolhatja a víz pH-értékét és az oxidációs sebesség lelassulhat  ezért az rendszer vas- és mangáneltávolító kapacitása csökken.

 

Oxidálás klórral

 

A vízben lévő vas és mangán klór hatására is oxidálható, vas-hidroxiddá alakul mangán-dioxid. A kivált anyagot ezután szűrő segítségével  eltávolíthatjuk.

Minél magasabb a betáplált klór mennyisége, annál gyorsabb a reakció.

Ha ezt az eljárást olyan vízen alkalmazzuk, amely szerves anyagokat tartalmaz, mint például a teljes szerves szén (TOC) vagy

természetes szerves anyag (NOM), a fertőtlenítési melléktermékek (DBP) képződésének valószínűsége növeli.

 

Oxidálás permanganáttal

 

A kálium-permanganát használata a vas vagy a mangán oxidálására meglehetősen gyakori Magyarországon. A kálium-permanganát a vasat és a mangánt oldhatatlan állapotba oxidálja. Az koncentráció kell legyen elég nagy ahhoz, hogy az összes mangánt oxidálja, de nem túl erős, mert akkor a víz rózsaszín lesz.

A kezelt víz megfigyelése jelzi, ha módosítani kell a vegyszeradagolókat. A kálium-permanganát jellemzően hatékonyabb a mangán oxidációjában, mint a levegőztetés vagy a klórozás.

A kálium-permanganátos oxidációnál fontossá válik a szűrők működése mivel a reakció a szűrőközegben is folytatódik. A szokásosan használt szűrőanyag (homok, zöld homok) eltávolítja a vasat és a mangánt. 

A kálium-permanganátot gyakran használják mangán zöldhomokkal, egy szemcsés anyaggal kálium-permanganáttal feltöltve a visszamosási folyamat után. Ez a módszer lehetővé teszi az oxidációs folyamat magában a szűrőben fejeződik be, és egy puffer, amely segít elkerülni a rózsaszín víz bejutását

Vas- és mangán- mentesítéshez a legjobb megoldásokat itt gyűjtöttük össze>>