A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ. A termékek mellet megjelenő áthúzott fogyasztói árak a gyártók által ajánlott, ajánlott fogyasztói árakat (listaárakat) jelölik.

COLIFORM BAKTÉRIUMOK A VÍZBEN

COLIFORM BAKTÉRIUMOK A VÍZBEN
A Coliform baktériumok jelenlétének a vizsgállata a víz biológiai (pl. széklet) szennyezettségének megállapítására szolgáll.

COLIFORM BAKTÉRIUMOK A VÍZBEN

A coliform (A Coliform baktériumokat gyakran használják arra, hogy a vizek és az élelmiszerek egészségügyi minőségét megállapítsák. Indikátor orgaizmusok.  Ezeket a baktériumokat rövid, Gram-negatív baktériumokként írják le, melyek 35-37°C-on képesek a laktózt megerjeszteni gázok és sav produkálása mellett. A Coliform baktériumok megtalálhatóak a vizes élőhelyeken, a talajban és a növényzeten; és általában nagy számban vannak jelen a melegvérű állatok székletében.

Míg ezek a baktériumok önmagukban általában nem okoznak súlyos betegséget, könnyen kitenyészthetők és a jelenlétük azt jelzi, hogy más, ürülékből származó kórokozók is jelen lehetnek. Az ürülékből származó kórokozók közé tartoznak baktériumok, vírusok, véglények és sok többsejtű élősködő.) szám általános bakteriális szennyezettség jelző paraméter.

A parametrikus érték 0 telepképző egység (TKE)/100 ml). Előfordulását okozhatja pl. csőtörés, talajvíz-szivárgás, vagy a baktériumok utó-szaporodása a hálózatban. A coliform baktérium csoport fekális indikátor és környezeti baktériumokat egyaránt tartalmaz, többségében nem patogén. Elsősorban az általános bakteriális növekedés fokmérője.

A szolgáltató már egyszeri parametrikus érték túllépés esetén is köteles a hiba okának felderítésére és elhárítására. Az elsődleges beavatkozás a hálózat fertőtlenítése, esetleg szivacsos mosatása.

A település vízminősége Coliform baktériumok tekintetében „kifogásolt” minőségű, ha a vízellátó rendszerben vett vízminták legalább 10%-ában a Coliform baktériumok száma meghaladja a parametrikus értéket.

Összes Coliform, fekális coliform és E. coli

A vízellátás bakteriális szennyezettségének legalapvetőbb vizsgálata az összes coliform baktérium vizsgálata . A teljes coliform szám általános jelzést ad a vízellátás “egészségügyi” állapotáról.

A teljes coliform baktériumok közé tartoznak a talajban, a felszíni víz által befolyásolt vízben, valamint az emberi vagy állati hulladékban található baktériumok.

A bélsár coliformok az összes coliform csoportot jelentik, amelyek kifejezetten a melegvérű állatok bélrendszerében és székletében találhatók. Mivel a bélsár coliformok eredete specifikusabb, mint az általánosabb, teljes coliform baktériumcsoport eredete, a fekális coliformokat pontosabban jelzik az állati vagy emberi hulladékra, mint az összes coliformot.

Az Escherichia coli (E. coli) a széklet coliform csoportjának fő faja. Az összes coliformot alkotó öt általános baktériumcsoport közül csak az E. colit általában nem találják szaporodni és szaporodni a környezetben.

Következésképpen az E. colit a coliform baktériumok azon fajának tekintik, amely a székletszennyezés és a kórokozók lehetséges jelenlétének legjobb indikátora.

A coliform baktériumok károsak?

A legtöbb coliform baktérium nem okoz betegséget. Néhány ritka E. coli törzs azonban, különösen a 0157:H7 törzs, súlyos betegségeket okozhat. Az E. coli 0157:H7 által okozott betegség közelmúltbeli kitörései nagy aggodalmat váltottak ki a nyilvánosságban ezzel a szervezettel kapcsolatban. Az E. coli 0157:H7-et szarvasmarhákban, csirkékben, sertésekben és juhokban találták meg. A bejelentett emberi esetek többsége hőkezeletlen húskészítmények fogyasztása miatt történt. A szennyezett ivóvízkészletek által okozott E. coli 0157:H7 esetek ritkák.

Coliform vizsgálat

A baktériumok tesztelése az egyetlen megbízható módja annak, hogy megtudja, hogy a víz biztonságos-e. A víz megjelenése, íze vagy illata alapján nem lehet megállapítani, hogy vannak-e benne betegségeket okozó szervezetek. Azt javasoljuk, hogy a kúttulajdonosok évente legalább egyszer teszteljék vizüket coliform baktériumok jelenlétére. Ha korábban bakteriális problémái voltak, javasoljuk, hogy gyakrabban ellenőrizze a kútját.

Mikor kell tesztelnem?

Késő tavasszal vagy kora nyár a legalkalmasabb időszak a kút tesztelésére, mivel a coliform fertőzés nagy valószínűséggel nedves időben jelenik meg. Függetlenül attól, hogy a teszt eredménye pozitív vagy negatív, vegye figyelembe, hogy a gyűjtött minta csak egy „pillanatfelvétel” a kút vízminőségéről. Minél több mintát vizsgált, annál biztosabb lehet az elfogyasztott víz minőségét illetően.

Mit jelentenek az eredmények?

Ha coliform baktériumok vannak jelen az ivóvizében, megnő a víz által közvetített betegségek kockázata. Bár az összes coliform származhat a széklettől eltérő forrásból, a pozitív teljes coliform mintát a kút szennyezésének jelének kell tekinteni. Pozitív bélsár coliform eredmények, különösen pozitív E. coli eredmények, a kút székletszennyezettségének jelzésének tekinthetők.

Mi a teendő, ha coliform baktériumot észlelnek egy kútban?

Ha coliformokat észlelnek, a vízrendszer javítására vagy módosítására lehet szükség. Javasoljuk, hogy addig forralja a vizet, amíg a fertőtlenítés és az újbóli vizsgálat meg nem erősíti, hogy a szennyeződés megszűnt. A hibás kút gyakran az oka annak, ha coliform baktériumokat találnak a kútvízben.

Milyen hibák okozhatnak szennyeződést?

  • hiányzó vagy hibás kútsapka - tömítetlen  vezetékek, amik szennyeződéseket engedhetnek be
  • szennyeződések átszivárogtatása a kútburkolaton - a kútburkolaton lévő repedések vagy lyukak lehetővé teszik a talajon át nem szűrt víz bejutását a kútba. Ez a szivárgás gyakori a betonból, agyagcserépből vagy téglából készült kutaknál
  • szennyeződés szivárog a kútburkolaton kívül - sok régebbi kutat nem tömítettek fugával a létesítésükkor
  • kút elárasztása - gyakori probléma a talaj alatt található fagygödrökben, amelyek nedves időben gyakran elárasztanak.

Hosszú távú lehetőségek a kutak bakteriális szennyeződésének kezelésére

  • Vízszűrő alkalmazása
  • Lehetőség szerint a helyi közüzemi vízhálózatra történő rákötés
  • A kutak hibáinak vizsgálata és lehetőség szerint javítása
  • Új kút építése
  • Folyamatos fertőtlenítő berendezések telepítése
  • Palackozott víz használata iváshoz és ételkészítéshez