A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ. A termékek mellet megjelenő áthúzott fogyasztói árak a gyártók által ajánlott, ajánlott fogyasztói árakat (listaárakat) jelölik.

IPARI, MEZŐGAZDASÁGI MEGOLDÁSOK

Cégünk fő profilja az ipari és mezőgazdasági vízkezelés. Több évtizedes tapasztalattal, felkészült szakembergárdával, állandó ügyfélszolgállattal állunk ügyfeleink rendelkezésére. Felmérünk, tervezünk, építünk, ellenőrizzük és javítjuk. Gyorsan és precízen dolgozunk.

Ipari és mezőgazdasági munkáink komplexek. A folyamat általában felmérésből, pénzügyi tervezésből, gépészeti- és kivitelezési- tervezésből majd a kivitelezésből áll. Sokszor felmerül az igény a berendezések üzem közbeni ellenőrzésére és időszakos karbantartására javítására. 

Amennyiben telepének vízkezelési feladatai vannak vegye fel a kapcsolatot munkatársunkal, aki segít az önök számára legkedvezőbb megoldás megtalálásában. 

Starosciak Tamás

s.tamas@agroviz.hu

+36301843422

Leg jellemzőbb feladataink:

 

Referenciáink: 

 

 

 

 

 

 

Rendezés:

Ingyenes szakértői konzultáció

Ingyenes szakértői konzultáció

Hívja kollégánkat, aki nagy tapasztalattal és szakértő stáb segítségével segít a legmegfelelőbb megoldás kidolgozásában vízkezelési feladatai megoldásához.

Starosciak Tamás

s.tamas@agroviz.hu

+36301843422

Raktáron
0 Ft (0 Ft + ÁFA)

Vízkezelő hűtőrendszerek

A hűtőrendszerhez felhasznált víz minősége közvetlenül befolyásolja az összes ipari hűtőrendszer hatékonyságát, üzemeltetési költségeit és megbízhatóságát. 

A vízkezelő berendezés vagy megoldás megválasztása a következőktől függ:

  • a hűtőrendszer típusától
  • a hűtőrendszer jellemzőitől
  • betáplált víz jellemzőitől
  • a kezelés után elérendő vízminőségtől

A hűtőrendszer általános áttekintése

A hűtőrendszer egy komplex sok részegységet tartalmazó rendszer, amit a víz hőmérsékletének csökkentésére használnak úgy, hogy hőt vonnak ki a vízből és engedik ki a környezetbe.  

Hűtőtornyokat, hűtőrendszereket számos különböző iparágakban alkalmaznak

 pl. elektromosipar, sütő ipar, klíma berendezések, jég készítés, feldolgozóipar, műanyagipar, gyógyszeripar, kohászat, alkohol gyártás, szennyvízkezelés

Vizes rendszerű hűtőtornyok használata esetében a víz általában bőséges és olcsó forrásokból származik. A bemenő vizet gyakran kezelni kell a mikrorganizmusok kizárása illetve az ásványi kirakódások megelőzésének érdekében. 

Nyitott recirkulációs rendszer talán az egyik legnépszerűbb hűtőrendszer ez iparágban ezzel a módszerrel a keringő víz a párolgás következtében a víz elvész és egyenértékű térfogattal folyamatosan kompenzálódik ezért a víz minősége folyamatosan változik.

Zárt keringető rendszer ebben a rendszerben csak csekély vagy egyáltalán nincs víz veszteség, ez azt jelenti, hogy a csőben lévő vízzmennyiség többé kevésbé álladó. A rendszerben keringő víz szállítja el a hőt majd adja le és kezdi újra a folyamatot.

A hűtő víz paraméterei:

  • vezetőképesség
  • összes oldott szilárd anyag
  • keménység
  • kémhatás pH
  • és a telítettségi index

A víz vezetőképessége és az összes oldott szilárd anyag (oldott ionok) mennyisége  korrelál egymással. Minnél több a vízben oldott anyag annál magassabb a víz vezetőképessége. pl.: A  desztillált víznek nagyon alacsony a vezetőképessége a kevés benne oldott anyag miatt. A tengervíznek magasabb vezetőképessége a magas oldott ásványi anyag tartalom tartalom miatt. (ionok) A vízben oldott anyagok jelenléte gyakran rontja a hőátadást, mivel a hőatadó felületeken ásványi kivállás (vízkő) képződhet, ami nagy mértékben képes rontani a hőátadás hatékonyságát, illetve beszűkítheti a csőrendszert. 

A víz keménysége: A víz keménységét a vízben oldott kalcium és magnézium ionok okozzák. A víz keménységét két típusra tudjuk elkülöníteni. Állandó keménység: Forralás vagy melegítés hatására sen szűnik meg. Változó keménység: Forralás vagy melegítés hatására megszűnik. A vízből vízkő vállik ki kalcium- és magnézium- karbonátok formájában. A változó keménységet kalcium- és magnézium- idroharbonátok okozzák. 

A víz telítettsége: A víz telítettsége fontos szempont az ásványi anyag kivállás szempontjából. A telített oldatokból könnyen kiválnak a különböző ásványok amik könyen problémákat okozhatnak a vezetékrendszerben vagy a hőátadó felületeken. Fontos megjegyezni hogy az oldatok telítettsége a hőmérséklet változásával megváltozhat.

A víz biológiai paraméterei: Fontos a hűtővizek biológiai mikrobiológiai kontrolja. A meleg vízben a különbüző moszatok baktériumok könnyen megtalálhatják az életfeltételeiket. bevonatot vagy lebegő szennyeződéseket képezhetnek amelyek könnyen üzemzavart okozhatnak. 

A hűtővízre alkalmazott kezelési megoldások.

A hűtővíznek alkalmasnak kell lenie arra hogy hosszú távon képes legyen a berendezések károsítás nélkül hűteni a rendszer megfelelő pontjait. 

Szempontok:

A hűtővíz ne tartamazzon kalcium és magnézium ionokat annak érdekében, hogy ne történjen vízkőkivállás.

A hűtővíz pH ja ne legyen agresszív ne károsítsa a vízzel érintkező berendezések felületét

A víz ne tartalmazzon fizikai részecskéket, vízkő, rozsda, homok, algák, lárvák, stb...

 

Kazántápvíz kezelés

Ipari kútvíz kezelés

Mezőgazdasági kútvíz kezelés

Ipari RO rendszerek

Kútvíz mechanikai szűrése

Ivóvíz fertőtlenítés

Vízrendszerek ellenőrzése, karbantartása, javítása

 

Ipari, mezőgazdasági kútvízkezelés

 

Ipari méretekben a vízkezelés általában saját vízforráson kútvízen alapul egy sor olyan eljárást foglal magában, amelyek biztosítják a kezelt víz zökkenőmentes áramlását egy ipari vagy mezőgazdasági létesítményben. A vízkezelés kulcsfontosságú szerepet játszik a kockázatok és a növekvő működési költségek elleni védelemben, valamint a fenntarthatóság fentartásában. A rosszul kivitelezett vízkezelés a költséges a berendezések korróziójához, valamint a termék károsodásához és számtalan egyéb problémához vezethet. 

 

Az ipari, mezőgazdasági vízkezelés olyan eljárás, amelyet bizonyos ipari, mezőgazdasági folyamatok előtt vagy bizonyos ipari folyamatok után alkalmaznak. Például előfordulhat, hogy a vizet kezelnie kell mielőtt az kazánhoz vagy hűtőtoronyhoz megy. Az ipari vízkezelés egyéb felhasználási területei az élelmiszer- és alkohol- az összetevőkből származó vízhez vagy a technológiai víz kezeléséhez egy autógyárban, újrafelhasználásra vagy ártalmatlanításra.

Ipari vízkezelések leírása

A vízkezelés ipari méretű kezelése számos folyamatot foglal magában. Bár nem minden vízkémiához van szükség minden egyes folyamatra, fontos tisztában lenni a lehetőségekkel. A cél a kockázat minimalizálása bármely vízalapú ipari folyamat minden szakaszában. Az általános ipari vízkezelési módszerek a következők:

Szűrés: a víz fizikai szennyezőanyagainak eltávolítása, iszap, homok, rozsda, stb...

Lágyítás: Eltávolítja a vízből a vízkóképződést kiváltó kalcium és magnézium ionokat. 

Dealkalizáció: a szélsőséges lúgos  kémhatás normalizállása

Fordított ozmózis (Reverz Ozmozis RO): Nagy tisztaságú és alacsony vezetőképességű víz előállítása (desztillált víz) a vizet nagy nyomáson féligáteresztő membránon nyomja át a rendszer, ami csak a vizmolekulákat engedi át a vízben oldott anyagokat pedig visszatartja. Fontos, hogy az RO szűrőre engedett víz megfelelő minőségű legyen. Az RO szűrés hatékonyságát a hőmérséklet nagyban befolyásolja.

Nanoszűrés: Nano mérettartományban végzett szűrés

Ioncsere: Meghatározott ionok cseréje egy erre alkalmas felületen végrehajtva. (ioncserélő gyanta)

 

A víz az ivóvíz fertőtlenítése

A víz fertőtlenítésére több lehetőségünk is van.

Elérhető vegyszermentes fertőtlenítés UV (Ultra Viola) fény segítségével,

vagy 

vegyszeres fertőtlenítés.

Klór vagy hidrogén-peroxid esetleg ózon felhasználásával.

Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai is. 

Az UV fénnyel történő fertőtlenítés előnye a vegyszermentesség. Az UV fertőtlenítő berendezés nagy energiájú UV C sugárzással öli meg a vízben lévő élülényeket igy fertőtlenítve a vizet. A módszer hátránya az, hogy a kezelés után semmi nem óvja meg a vizet az újboli felülfertőzéstől. Az ilyen módon kezelt vizet nem célszerű hosszan tárolni sem tartályban sem a vezetékrendszerben mivel semmi nem védi a visszafertőződéstől. 

Fertőtlenítés klórral

A klórozás az a folyamat, amikor klórt adunk az ivóvízhez a paraziták, baktériumok és vírusok elpusztítása érdekében. Különböző eljárások alkalmazhatók az ivóvíz biztonságos klórszintjének elérésére. A kis mennyiségű klórt tartalmazó víz használata vagy ivása nem okoz egészségkárosító hatásokat, és védelmet nyújt a víz által terjedő betegségek kitörése ellen.

Mekkora a biztonságos klórszint az ivóvízben?

A legfeljebb 4 milligramm/liter (mg/l vagy 4 ppm) klórszint biztonságosnak tekinthető az ivóvízben. Ezen a szinten nem valószínű, hogy káros egészségügyi hatások lépnek fel.

A klór befolyásolja a víz ízét vagy illatát?

A klórozott víznek más íze és illata lehet, mint a kezeletlen víznek. Vannak, akik szeretik a klórozott víz ízét és illatát, mások pedig nem. A víz minőségétől és a vízben lévő klór mennyiségétől függően íz- és szagproblémák léphetnek fel.

A víz klórozásának előnye az, hogy mivel hosszú távon a vízben marad ezért a vezeték rendszerben is gátolja a mikrooreganizmusok szaporodását ezzel megelőzve a visszafertőződést. 

A módszer hátránya, hogy bár a klór kis koncentrációban nem okoz egészségkárosodást a vízben esetlegessen jelen lévő szerves anyagokkal reakcióba léphet úgynevezett halo-metánokat képez. A halo-metánok viszont rákkeltőek és a szervezetben a zsírszövetekben  felhalmozódnak. A víz a klórozás htására kellemetlen klór vagy gyógyszer szagú lehet, ami esetleg ahhoz vezethet, hogy az állatok nem szívessen fogyasztják.

A víz kezelése hidrogén-peroxid segítségével

A idrogén-peroxid egy nem stabil erős oxidálló hatással bíró agresszív anyag bomlása során elemi oxigén szabadul fel ami fertőtlenítő hatással bír. A módszer előnye hogy a fertőtlenítés természetes oxidáció útján valósul meg és nem képződnek az egészségre káros vegyületek. És nem okoz rossz szagot a vízben. A klórhoz képest stabilabb.