Először is el kell döntenünk, hogy mire akarjuk a vizet felhasználni.
Ivóvíz célú felhasználásra ( például lakhatási engedély kiadásához): szükségünk van egy akreditált laboratórium által kiállított igazolásra, ami igazolja, hogy a vizünk megfelel az ívóvizzel szemben támasztott követelményeknek.
Állatok itatása: Itt szintén ivóvíz minőségű vizet kell biztosítanunk.
Élelmiszeripari üzemek: Minden az élelmiszerekkel érintkező viznek ivóvíz minőségűnek kell lennie.
Öntözés: Figyelemmel kell lennünk a vízből kiválló anyagokra (vas, mangán, vízkő) annak érdekében hogy rendszerünk ne tömődjön, ne iszapolódjon el.
Medence feltöltés: Érdemes megvizsgálni a víz keménységét (vízkőkivállás) illetve a víz vas és mangántartalmát (elszíneződések)
Kazántápvizek: Mindenképp vizsgállni kell a víz keménységét a kiválló vízkő súlyos problémákat okozhat.