A bolt.agroviz.hu sütiket (cookie-kat) használ. A termékek mellet megjelenő áthúzott fogyasztói árak a gyártók által ajánlott, ajánlott fogyasztói árakat (listaárakat) jelölik.

HONNAN TUDHATOM MEG, HOGY IHATÓ-E A KÚT VIZE?

HONNAN TUDHATOM MEG, HOGY IHATÓ-E A KÚT VIZE?

 A házak körül  ásott vagy fúrt kutak vizének minősége rendkívül nagy változatosságot mutat. Függ a kút mélységétől, a terület geológiai jellegétől, valamint mindazon emberi tevékenységektől, melyek elérik a vízforrást. A víz minőségének romlását elsősorban, emberi vagy állati eredetű szennyvíz, állati hulladék (pöcegödrök, árnyékszékek, dögkutak, trágyázás), mezőgazdasági területen különböző növényvédőszer vagy műtrágya maradványok vagy különböző geogén eredetű eredetű szennyezések okoznak; ritkább esetben előfordulhat még egyéb, ipari eredetű szennyezés megjelenése is.

 A vízkémiai vizsgálatokkal együtt az ihatóság megállapításához vízmikrobiológiai paraméterek vizsgálata is szükséges, ezen paraméterek a következők:

  • telepszám 37o C és 22 o C-on
  • coliform szám, Escherichia coli, fekális Enterococcus

 

 

 

 

 

 

Az adott területre jellemző, geológiai jellegből adódó vízkémiai paraméterek (pl. arzén, bór stb.) mellett vizsgálni kell a következő vízkémiai paramétereket:

  • szín
  • szag
  • íz
  • fajlagos elektromos vezetőképesség
  • kémiai oxigénigény
  • klorid
  • nitrát
  • nitrit
  • ammónium
  • összes keménység
  • szulfát
  • vas
  • mangán
  • pH
  • Ólom?
  • Arzén?
  • Növényvédő szerek?

Ezen paraméterek vizsgálatát erre akkreditált laboratóriumokban célszerű elvégeztetni, melynek költségét a kérelmező fizeti.  A vízkémiai és vízmikrobiológiai vizsgálatokra szükséges vízmintát mindenképpen a kút normál használata mellett célszerű vizsgálni, azonban a még nem, vagy hosszú ideig nem használt kutak esetén javasolt a kút átöblítését (a kútszivattyú 1-2 napos folyamatos üzemeltetését) és fertőtlenítését is elvégezni. Bár a kémiai paraméterek mintázását sok esetben a megbízó is elvégezheti (1 literes jól kimosott, szagtalan üvegben, vagy ásványvizes palackban), javasoljuk, hogy a szakszerű mintavétel érdekében bízzák meg ezzel is a vízvizsgálatra felkért laboratóriumot (vagy egyéb, vízmintavételre akkreditált szervezetet). Ez különösen nagy fontossággal bír a mikrobiológiai vízminták kapcsán, amelyekhez feltétlenül szükséges a steril mintavételi üveg és a megfelelő szállítási hőmérséklet biztosítása. A vízvizsgálatok eredményét minden esetben össze kell vetni „az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001 (X.25.) Kormányrendeletben” előírt határértékekkel. Amennyiben a vizsgált paraméterek megfelelnek a rendeletben meghatározott összes határértéknek, úgy a kútvíz nagy valószínűséggel iható. Fontos megjegyezünk, hogy a kút használati körülményei, fertőtlenítése és védelme a szennyezőanyagoktól nagy szerepet játszik a kút vízminőségének stabilan tartásában, azonban ez sem nyújt teljes körű védelmet, hisz a talajvíz utánpótlása közben a környező területekről történő elszennyeződés veszélye folyamatosan fennáll. Ezért célszerű időközönként, helyi adottságoktól (geológiai) és kútmélységtől függően rendszeresen vizsgáltatni a kútvíz minőségét. Lehetőség szerint ivásra, főzésre csak a vezetékes ivóvizet használni.

Melyek a talajvíz kutak fő típusai?

A kutaknak két alapvető típusa van: ásott és fúrt. A megfelelő kútépítés és a folyamatos karbantartás kritikus fontosságú a vízellátás biztonsága szempontjából. Fontos tudni, hogy milyen típusú kútja van. A kút típusa befolyásolja, hogy mekkora valószínűséggel szennyeződik a víz, és milyen karbantartási eljárásokat kell követnie. A kút külső burkolatának és fedelének megtekintésével meghatározhatja a kút típusát.

Mint kúttulajdonos, meg kell vizsgáltatni a kutamat?

Igen, magánkúttulajdonosként Ön felelős a kút teszteléséért, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a víz iható-e illetve hogy mire lehet a kútvizet felhasználni.

Kérjük, ne feledje, hogy ha a vizsgálati eredmények szerint baktériumok vagy vegyszerek vannak a vizében, forduljon a helyi egészségügyi vagy környezetvédelmi osztályhoz, hogy segítsen a teszt értelmezésében, kérjen útmutatást a szennyeződésre való reagáláshoz, és gyakrabban ellenőrizze a vizet.

Mikor kell megvizsgáltatni a kutamat?

Évente egyszer célszerű vizsgálnia az összes coliform baktériumot, a nitrátokat, az összes oldott szilárd anyagot és a pH-értéket. Ha más szennyeződésre gyanakszik, azokat is meg kell vizsgálnia. 

Különösse fontos odafigyelnie a kútvíz rendszeres ellenőrzésére ha:

  • Ismert problémák vannak a kútvízzel a környéken.
  • Problémákat tapasztalt kútja közelében (pl. árvíz, talajzavarok és a közeli hulladéklerakó helyek).
  • Ön kicseréli vagy javítja a kútrendszer bármely részét.
  • Változást észlel a víz minőségében (pl. íz, szín, szag).

Kinek kell tesztelnie a vizet?

A vizet célszerű egy akreditált laboratóriummal megvizsgáltatni.

A kútvizemnek furcsa szaga vagy íze van; mit tegyek?

Minden alkalommal, amikor jelentős változást észlel a víz minőségében, meg kell vizsgáltatnia azt. A víz ízének, színének vagy szagának megváltozása nem feltétlenül jelent egészségügyi problémát. A változások azonban néha problémák jelei lehetnek.

Hogyan kerülnek a baktériumok és vegyszerek a kút vizébe?

Egy magánkút talajvizet használ vízforrásként. A talajvíz szennyeződésének számos forrása van. 

A szennyeződések leggyakoribb forrásai közé tartozik:

  • Természetben előforduló vegyi anyagok és ásványok (pl. arzén, radon, urán)
  • Helyi földhasználati gyakorlatok (pl. műtrágyák, peszticidek, állattenyésztés, takarmányozási műveletek, bioszilárd anyagok alkalmazása)
  • Gyártási folyamat
  • Csatorna túlcsordul
  • Rosszul működő szennyvíztisztító rendszerek (pl. közeli szennyvíztisztító rendszerek)

Ön felelős a kútvíz teszteléséért és annak biztonságosságáért.